Search your favorite song for free

1. Penduduk Banggol trauma ingat gempa bumi

 • Duration: 196
 • Channel: news
Penduduk Banggol trauma ingat gempa bumi

Lebih 50 penduduk di Kampung Banggol gempar selepas kediaman mereka diami bergegar dan lantai rumah merekah ekoran tanah mendap yang menyebabkan sebahagian kawasan dapur runtuh, lapor wartawan Kota Bharu, Rosalwani Che Soh.


2. Penduduk bimbang kejadian gempa bumi berulang

 • Duration: 101
 • Channel: news
Penduduk bimbang kejadian gempa bumi berulang

9 buah kampung di daerah Kuala Berang merasai gegaran tersebut. Antaranya Kampung Pueh, Gaung, Kepah, Dusun dan Kuala Ping.


3. Penduduk Padang panik kejadian gempa bumi

 • Duration: 44
 • Channel: news
Penduduk Padang panik kejadian gempa bumi

Portal Metro Tv News Dot Com melaporkan gempa bumi itu mencetuskan panik di Padang, Indonesia.


4. Itali dilanda gempa dahysat, penduduk masih trauma

 • Duration: 168
 • Channel: news
Itali dilanda gempa dahysat, penduduk masih trauma

Beberapa bangunan musnah akibat gempa paling besar melanda Norcia tengah Itali, sejak 36 tahun lalu. Ia berlaku hampir dua bulan selepas gempa membunuh hampir 300 orang dan memusnahkan beberapa bandar.


5. Penduduk mangsa gempa masih trauma

 • Duration: 87
 • Channel: news
Penduduk mangsa gempa masih trauma

Gempa bumi yang melanda Sabah baru-baru ini, khususnya penduduk Kampung Kiau Nuluh, yang berada di kaki Gunung Kinabalu, antara yang terjejas teruk. Pengalaman kali pertama, jelas memberi kesan trauma kepada penduduk sehingga menyukarkan kehidupan seharian. Njoi AWANI YouTube Subscribe: http://www.youtube.com/user/njoiawani?sub_confirmation=1 Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Click here for more latest video. http://english.astroawani.com/videos


6. Trauma berulang setiap kali bumi Ranau bergegar

 • Duration: 216
 • Channel: news
Trauma berulang setiap kali bumi Ranau bergegar

Di sebalik kesibukan penduduk di persekitaran Gunung Kinabalu melaksanakan aktiviti harian dan mencari rezeki, masih terselit kebimbangan dan ketakutan susulan gempa bumi berukuran 5.9 skala richter pada 5 Jun 2015 lalu. Kebanyakan penduduk khususnya di kaki gunung bimbang akan keselamatan mereka setiap kali gegaran berlaku. Kejadian gempa yang meragut 18 nyawa itu menghadirkan trauma berpanjangan kepada mereka biarpun sudah hampir tiga tahun berlalu. Laporan Tan Su Lin di Kundasang, Sabah.


7. Tsunami landa Greenland, 4 dikhuatiri maut

 • Duration: 159
 • Channel: news
Tsunami landa Greenland, 4 dikhuatiri maut

Sekurang-kurangnya empat orang awam dikhuatiri maut selepas gelombang tsunami melanda di pantai barat Greenland, pada malam Sabtu lalu. Kejadian itu berlaku selepas gempa bumi berukuran 4.1 skala Richter menggegar kawasan utara di perkampungan Nuugaatsiaq. Berdasarkan laporan media tempatan, seramai 39 penduduk terpaksa dipindahkan selepas tsunami melanda di kawasan sekitar. Video tersebut dirakam seorang penduduk tempatan memaparkan dia berlari setelah melihat ombak setinggi 4 meter menghampiri ke pantai. Beberapa kerosakan dikenal pasti.


8. Gempa Aceh: Seorang maut, puluhan masih terperangkap

 • Duration: 102
 • Channel: news
Gempa Aceh: Seorang maut, puluhan masih terperangkap

Gempa bumi berukuran 6.5 skala Ritcher melanda Banda Aceh awal pagi tadi ketika majoriti penduduk sedang bersedia untuk solat subuh. Seorang disahkan maut dan puluhan lagi dipercayai masih terperangkap di bawah runtuhan bangunan. Setakat ini tiada amaran tsunami dikeluarkan.


9. Keadaan kediaman penduduk Chanaute yang musnah akibat gempa

 • Duration: 303
 • Channel: news
Keadaan kediaman penduduk Chanaute yang musnah akibat gempa

Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Wartawan digital Astro AWANI Mariah Ahmad bersama presiden kelab GEC (Global Expedition Club) T. Ravichandran diberi peluang untuk melihat keadaan rumah milik seorang penduduk kampung yang terletak di kawasan penggunungan Chanaute selepas berlakunya gempa bumi berukuran 7.8 magnitud pada skala richter 25 April lalu. Keadaan rumah dua tingkat ini sangat teruk dengan serpihan batu-bata dinding rumah yang bersepah akibat gegaran gempa itu dan juga disebabkan ditimpa batu-batu besar yang jatuh dari gunung kawasan itu.


10. Tabung Kemanusiaan Acheh dilancar

 • Duration: 160
 • Channel: news
Tabung Kemanusiaan Acheh dilancar

PUTRAJAYA 21 Dis. - Prihatin terhadap nasib penduduk Aceh, Indonesia yang dilanda gempa bumi baru-baru ini, Kumpulan Utusan bersama beberapa badan berkaitan Islam tampil menghulurkan bantuan.


11. Banjir lumpur dijangka berterusan beberapa hari lagi

 • Duration: 128
 • Channel: news
Banjir lumpur dijangka berterusan beberapa hari lagi

Hujan lebat yang berterusan sejak tiga hari lalu mengakibatkan banjir lumpur berlaku di Kampung Mesilau di kaki Gunung Kinabalu pada petang semalam (Isnin). Banjir lumpur yang berlaku selepas gempa bumi 5 Jun lalu membawa bersamanya bongkah-bongkah batu serta kesan runtuhan tanah dari Gunung Kinabalu yang memaksa ratusan penduduk kampung terpaksa dipindahkan. Njoi AWANI YouTube Subscribe: http://www.youtube.com/user/njoiawani?sub_confirmation=1 Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Click here for more latest video. http://english.astroawani.com/videos


12. Gunung Kinabalu adalah tempat suci

 • Duration: 47
 • Channel: news
Gunung Kinabalu adalah tempat suci

Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Mengapa penduduk orang Sabah mengaitkan gempa bumi di sana dengan insiden pelancong menanggalkan pakaian dan membuang air kecil di Gunung Kinabalu? Banyak penjelasan diberikan oleh orang Sabah di media sosial.


13. Banjir lumpur selepas gempa bumi di Sabah

 • Duration: 235
 • Channel: news
Banjir lumpur selepas gempa bumi di Sabah

Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Penduduk di kawasan sekitar Gunung Kinabalu masih diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga susulan banjir lumpur pasca gempa bumi Sabah. Menurut Pakar Geologi Universiti Malaysia Sabah Prof Dr Felix Tongkul, banjir lumpur berkenaan disebabkan oleh tanah yang tidak stabil di kawasan sekitar Gunung Kinabalu. Dan bagi membincangkan mengenai ancaman ini kita bersama Prof Dr Felix Tongkul yang kini berada di talian.


14. UMS bantu pantau runtuhan Gunung Kinabalu

 • Duration: 121
 • Channel: news
UMS bantu pantau runtuhan Gunung Kinabalu

Universiti Malaysia Sabah (UMS) meneruskan usaha memantau beberapa kawasan susulan gempa bumi 5 Jun lalu. Selepas Ranau, penduduk Kota Belud disaran ambil langkah berjaga-jaga berikutan risiko banjir lumpur yang berkemungkinan akan berlaku. Njoi AWANI YouTube Subscribe: http://www.youtube.com/user/njoiawani?sub_confirmation=1 Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Click here for more latest video. http://english.astroawani.com/videos


15. Ledakan gunung Agung, banjir Jakarta, badai di Amerika dan bencana alam dahsyat lainnya - Kompilasi

 • Duration: 965
 • Channel: news
Ledakan gunung Agung, banjir Jakarta, badai di Amerika dan bencana alam dahsyat lainnya - Kompilasi

1.Kepala Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi (PVMBG) mengatakan peningkatan gempa vulkanik pada Gunung Agung terus meningkat. 2.Akhirnya, banjir tahunan di Jakarta kembali datang. Memang agak terlambat, tapi tampaknya banjir tahun ini bisa dikatakan cukup parah. Sebenarnya tidak hanya Jakarta, 3.Tebing tenggelam ke laut karena gempa bumi di selandia baru 4.Jika Yellowstone menghembuskan lahar nya, maka selamat tinggal Wina. 5.Bagaimana longsor besar di Cina Selatan disebabkan oleh gunungan limbah konstruksi. 6.Para peneliti mengatakan mega tsunami yang menghancurkan sebuah pemukiman Greenland di Juni dipicu oleh tanah longsor. 7.Kadang-kadang, satu-satunya pilihan adalah untuk lari. 8.Badai El Nino Mengerikan menyebabkan banjir dan kekacauan di California Selatan 9.Seorang gadis 14 tahun yang kritis di Texas berhasil menyelematkan dirinya dan juga keluarganya dari Badai Harvey ketika ia mendapatkan ide cemerlang untuk menghubungi asisten pribadi Apple, yaitu Siri. 10.Angin jahat bertiup ke arah Timur Laut Amerika. 11.Lebih dari 180.000 Penduduk Oroville, California diperintahkan untuk evakuasi pada hari Minggu setelah bendungan terdekat mengancam akan membanjiri daerah sekitarnya. 12.Aktivitas gunung vulkanik Gunung Agung di Kabupaten Karangasem, Bali kembali mengalami peningkatan aktivitas.


16. Program amal bantu mangsa gempa bumi Nepal

 • Duration: 143
 • Channel: news
Program amal bantu mangsa gempa bumi Nepal

Sila klik di sini untuk video terkini. http://www.astroawani.com/video Pasca gempa bumi Nepal menyaksikan pelbagai bantuan masih lagi diperlukan penduduk negara Himalaya itu. Menyedari perkara ini, Radio Sinar Fm menganjurkan satu program dinamakan Showcase Amal Menyinari Nepal. Showcase yang diadakan di GM Klang itu turut menyaksikan penyertaan Mercy dan beberapa selebriti tempatan. Perkembangan lanjut bersama rakan setugas, Norsiah Ramli.


17. Ditemukan tumpukan magma di bawah kota Selandia Baru - Tomonews

 • Duration: 82
 • Channel: news
Ditemukan tumpukan magma di bawah kota Selandia Baru - Tomonews

Download Aplikasi terfavorit kami di link berikut ini, sekarang juga! https://goo.gl/1pHjTA PENUMPUKAN MAGMA BESAR TERBENTUK DI BAWAH KOTA SELANDIA BARU sebuah gunung berapi baru akan terbentuk di Selandia Baru? Para ilmuwan mengatakan penumpukan magma ditemukan di sebuah kota kecil di Selandia Baru bertanggung jawab atas ribuan gempa bumi kecil di daerah. Kehadiran magma dapat juga berarti bahwa gunung berapi baru akan terbentuk di atas permukaan bumi. Penumpukan magma besar telah ditemukan di Pulau Utara Selandia Baru, dekat kota Matata, di zona Volcanic Taupo. Para ilmuwan menggunakan data GPS dan gambar satelit mengatakan magma telah menyebabkan area lahan 400 kilometer persegi meningkat 40 cm sejak 1950. Magma mungkin juga memicu ribuan gempa bumi kecil dalam beberapa tahun terakhir yang sebelumnya dikaitkan ke pergeseran tektonik. Para peneliti mengklaim ada cukup magma terletak 10 kilometer di bawah kota untuk mengisi kolam renang Olimpiade berukuran 80.000. Magma dapat menyebabkan sebuah gunung berapi terbentuk, tetapi proses akan mengambil ratusan atau ribuan tahun. Hal ini juga mungkin bahwa dari waktu ke waktu magma mungkin akan menjadi dingin dan mengeras di bawah bumi. Selandia Baru adalah rumah bagi beberapa gunung berapi yang aktif, tetapi belum ada satupun dekat Matata di setidaknya 400.000 tahun. Jadi mungkin saatnya untuk 650 penduduk Matata mulai mempertimbangkan untuk pindah.


18. 10 Tanda Kiamat Besar - Ada Yang Sudah Terjadi

 • Duration: 515
 • Channel: tv
10 Tanda Kiamat Besar - Ada Yang Sudah Terjadi

Kiamat adalah rahasia besar Allah.Tidak satu orang pun tahu atau bisa menerka-nerka secara pasti kapan datangnya hari akhir.Namun, sepanjang sejarah manusia, ramalan-ramalan tentang kiamat tak henti-hentinya berhembus. Dari ahli spiri tual hingga ilmuwan terus saja mencoba memprediksi waktu datangnya akhir zaman.Berikut ini 10 Tanda-tanda terjadinya kiamat menurut Alquran dan Hadis dalam Agama Islam ;\r\r1.Datangnya Imam Mahdi\rNabi Muhammad SAW bersabda,Salah satu dari keturunanku diciptakan oleh Allah SWT akan datang sebelum akhir dunia. Namanya akan sama dengan namaku dan nama ayahnya akan sama dengan nama ayahku. Dunia akan penuh penindasan dan tirani sebelum kemunculannya. Tetapi pada masanya keadilan akan datang.Dan malaikat akan mengatakan. Ini adalah Mahdi, Dengarkan apa yang Ia katakan, Dia akan menjadi khalifah dan memberikan perlawanan kepada musuh yang berbeda. Beberapa diantaranya berpura-pura menjadi Mahdi, namun tidak satu dari mereka ditaati. \r\r2.Kedatangan Dajjal\rDajjal akan datang dan mengatakanAkulah Allah Siapa saja yang tidak percaya kepadaku ia akan menjadi kafir. Dajjal hanya memiliki satu mata.Dia akan mendapatkan banyak pengikut dengan kekuatan yang luar biasa dan dengan segala kekayaannya.Godaan ini akan menjadi ujian nyata bagi orang yang beriman. Dia akan berperang melawan nabi Isa dan dia akan dibunuh olehnya.\r\r3.Turunnya Nabi Isa\rMenurut Alquran, Nabi Isa tidak dibunuh oleh orang-orang Yahudi. Tetapi Allah telah menyelamatkan dan mengangkatnya ke langit.Jika nabi Isa kembali ke bumi itu adalah salah satu tanda-tanda datangnya Hari Kiamat.\rNabi Isa akan menyelesaikan beberapa misi utama turun ke bumi yaitu, Dia akan membunuh Dajjal, Dia akan menyelamatkan umat Islam dari serangan Yajuj dan Majuj,dan Dia akan membawa mereka ke Gunung Tur.\r\r4.Munculnya Yajuj dan Majuj\rSalah satu tanda-tanda utama datangnya hari kiamat adalah memberitahukan kita tentang adanya dua suku barbar. Menurut Alquran akan turun dua mahluk yaitu Yajuj dan Majuj dari atas bukit.\r\rMenurut Hadist saat ini mereka masih terhalang oleh gerbang ghaib yang dibuat oleh Zulkarnain, seorang raja yang adil dan kuat yang hidup pada saat yang sama dengan Nabi Ibrahim. Dia membawa misi yang berbeda dan menaklukan banyak negara. Setelah ia melakukan perjalanan ke utara, Ia tiba ditengah-tengah kedua gunung dan bertemu dengan suatu bangsa. Mereka mengeluh kepadanya tentang adanya suku barbar Yajuj dan Majuj yang tinggal dibalik pegunungan. Suku-suku ini menyerang, merampok dan membunuh mereka. \r\r5.Munculnya Asap Tebal\rHal ini tercantum dalam Alquran dan Hadist,Asap tebal akan turun dari langit menutupi bumi selama 40 hari.ni akan mempengaruhi seluruh ummat Islam seperti dingin, tetapi orang-orang kafir tidak akan merasakannya.\r\r6.Munculnya Dabbatul Ard atau Datang Binatang Melata Yang Besar\rDabbatul Ard bertugas untuk membuat perbedaan antara orang-orang beriman dengan orang-orang kafir. Dia akan menyentuh orang-orang beriman dengan Tongkat Nabi Musa. Wajah orang beriman akan terang dan bercahaya. \r\rKemudian dia akan menyentuh orang-orang kafir dengan Cincin Sulaiman dan wajah mereka akan menghitam . Ada pendapat yang berbeda tentang sifat Binatang Melata ini. Beberapa ulama menganggapnya sebagai binatang yang sangat luar biasa sementara yang lainnya mengatakan seperti Unta.\r\r7.Matahari Akan Terbit Dari Barat\rMenurut Hadist, Kiamat tidak akan terjadi sampai matahari terbit dari barat. Ini adalah tanda-tanda utama lain dari Kiamat seperti yang dinyatakan dalam Alquran dan Hadist. Sesuai dengan sumbernya, semua orang percaya kepada Allah SWT setelah bukti besar dan jelas ketika mereka akan melihat terbitnya matahari dari barat. Tetapi keimanan mereka tidak bermanfaat karena pintu pengakuan dan penyesalan akan ditutup. Hadist ini secara terbuka mengungkapkan batas waktu untuk bertobat.\r\r8.Gempa Bumi dan Tanah Longsor\rAkan ada tiga gempa bumi atau tanah longsor di barat, timur dan di tanah arab. Bumi akan runtuh dan segala sesuatu yang ada diatasnya akan tenggelam. Semua orang akan mati karena bencana tersebut. Nabi Muhammad SAW mengatakan bahwa penduduk di bumi akan berkumpul dan menentukan orang-orang beriman dengan orang-orang kafir di padang yang sangat luas. \r9.Munculnya Api Besar \rHari terakhir akan Tanda-tanda utama datangnya kiamat menurut Hadist adalah ditiupnya Sangkala. Orang-orang yang telah mati akan kembali hidup. Dan akan ada api besar di Yaman. Api ini akan menyebabkan orang-orang untuk berkumpul di Padang Mashar Al Qiyamah untuk penghakiman.\r\r10.Runtuhnya Kabah \rMenurut ulama Islam, Nabi Muhammad SAW mengatakan, bahwa Suku Habasyah akan menghancurkan Kabah. Aku melihat Dia mengambil batu dari Kabah satu persatu. Allah akan mengambil Alquran dari bumi serta h


19. Afghanistan, Pakistan, mangsa gempa diancam cuaca sejuk

 • Duration: 130
 • Channel: news
Afghanistan, Pakistan, mangsa gempa diancam cuaca sejuk

Penduduk di Afghanistan dan Pakistan yang kehilangan tempat tinggal akibat gempa bumi kelmarin kini berdepan dengan ancaman cuaca sejuk. Khemah dan selimut amat diperlukan segera kerana mangsa terpaksa bermalam di luar untuk hari kedua.


20. Krisis kemanusiaan landa mangsa gempa bumi

 • Duration: 97
 • Channel: tv
Krisis kemanusiaan landa mangsa gempa bumi

Ribuan penduduk Nepal yang berlindung di khemah-khemah sementara, dihimpit krisis kemanusiaan yang teruk berikutan gempa bumi kuat Sabtu lalu, yang mengorbankan lebih 3,000 orang dan mencederakan lebih 6,500 yang lain. Ribuan keluarga, mangsa yang sakit dan warga tua terpaksa ditempatkan di kawasan lapang, selepas rumah mereka ranap akibat gegaran, manakala beribu-ribu penduduk lagi enggan pulang ke rumah masing-masing ekoran bimbang dengan gempa susulan. Lebih menyedihkan, kebanyakan mangsa hanya menggunakan plastik yang dijadikan sebagai selimut untuk berlindung daripada terkena hujan dan cuaca sejuk, selain terdesak menunggu bantuan.